actueel
 

Painting 
Action

Ook een manier waarop we vormgeven aan de principes van Action Learning. Bij uitstek zelf je omgeving ontwerpen met rationele en intuïtieve keuzes doe je bij het maken van een schilderij.


 

De workshop Painting Action is  een heel geschikte werkvorm bij

  • Teambuilding
  • Samenwerking
  • Kennismaking

 

Kenmerken van Painting Action
 
  • denken in beeldtaal. Deelnemers moeten ineens vanuit een ongebruikelijke invalshoek naar iets kijken. De vraag hoe iets om te zetten in een beeld, leidt tot zoeken naar een metafoor. Je moet over het gevoel dat je bij het onderwerp hebt nadenken, alvorens je dit met verf op het doek brengt.
 
  • schilderen gebeurt in teams van 3-4 personen, maakt samenwerking/taakverdeling noodzakelijk.
 
  • boort creativiteit aan.
 
  • nabespreking / lezen van het schilderij biedt stof tot discussie.
 
  • er is uitleg over de opbouw van een schilderij en over het materiaalgebruik.

 

 

Een overzicht van mogelijke opdrachten:

 

Opdrachten gericht op samenwerking en teambuilding
 
Painting Action
 
Subteams van 3 personen werken gezamenlijk aan een schilderij dat het team tot onderwerp heeft. Wat maakt het team sterk, wat maakt het team aantrekkelijk, waar staat het team voor? Na afloop moeten de subteams bij de anderen “lezen” wat zij tot uitdrukking hebben willen brengen.
 
 
 
Subteams van 3 personen schilderen het toekomstbeeld van de organisatie. Bijvoorbeeld wat ontstaat er na de fusie? Over hoop, zorgen en verwachtingen. Na afloop moeten de subteams bij de anderen “lezen” wat zij tot uitdrukking hebben willen brengen.

 
 
Subteams van 3 personen ontwerpen een logo van de onderneming, de vereniging, de organisatie, de ondernemingsraad, de cliëntenraad etc. Het logo drukt uit waar u voor staat. Na afloop moeten de subteams bij de anderen “lezen” wat zij tot uitdrukking hebben willen brengen.
 
 
Subteams van 3 personen schilderen de rol die het team speelt in de organisatie. Na afloop moeten de subteams bij de anderen “lezen” wat zij tot uitdrukking hebben willen brengen.
 
 
 
Subteams van 3 personen werken aan vier schilderijen die als een rechthoek op elkaar moeten passen. U moet het om te beginnen eens zijn over het totale schilderij dat moet ontstaan. Wat verbindt de vier samenstellende doeken met elkaar? De kleur? Dat waar de doeken elkaar raken? Tussentijds overleg is nodig.

Subteams van 3 personen verbeelden een situatie in een op elkaar aansluitend beeldverhaal van in totaal minimaal 3, maximaal 5 schilderijen. Het laatste schilderij is de pointe!

Of: groepjes werken aan een drieluik, de drie schilderijen hebben een onderlinge samenhang.
 
 
Groepjes van 2-3 personen schilderen de hei bij de heisessie. Is die hei wel zo rustgevend als hij bedoeld was? Verandert u iets aan het landschap? Wat zoekt u er eigenlijk? Alles mag. Bedenk eens wat u allemaal met lucht tot uitdrukking kunt brengen. Misschien geeft het letterlijk wel lucht! Er is 93% kans op goed schilderweer.

 

 

Opdrachten gericht op kennismaking en teambuilding
 

Jan Wiegers schildert Johan Dijkstra
 
Twee personen maken gelijktijdig elkaars portret. Deze “duel-portretten” zijn uitgevonden door het Groningse schilderscollectief De Ploeg. Probleem is dat het model niet stil zit. Die observeert u en kijkt onmiddellijk daarna weer naar het doek. Dat doet u zelf ook. Probeer elkaar maar eens te “vangen”. Variant: 3 of 4 subteams van 3 personen schilderen een ander subteam. Iedere deelnemer concentreert zich op één persoon uit de andere groep. Er zijn mogelijkheden voor compositie: wie zet u in het midden? Maakt u iemand groter dan hij is? Voor deze opdracht moet de groep uit een even aantal mensen bestaan.

 

 
Bij fusiepartijen: partijen schilderen gelijktijdig elkaar op groot doek. Ieder teamlid is verantwoordelijk voor de afbeelding van iemand van de andere partij. Samenwerking binnen het team is nodig voor compositie, taakverdeling en gedisciplineerd werken. Samenwerking tussen de teams is nodig om te laten poseren. Bekijken en bekeken worden.

 

 

 

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Of hebt u een idee dat hierboven niet is opgenomen? Ga naar contact of naar het blog.

Painting Action

En schilderen is ook een heel leuke afwisseling bij alle discussies!